Naknada troškova prevoza zaposlenom

Objavljeno 16. apr, 2013 autor u temi Radni odnosi

Prema članu 118. Zakona o radu i Uredbi o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, zaposleni ima pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i povratak sa posla.

Poslodavac je dužan da zaposlenom nadoknadi troškove prevoza u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju. Pod cenom prevozne karte podrazumeva se cena prevoza u gradskom, prigradskom ili međugradskom prevozu koju određuje lokalna samouprava. Poslodavac može da realizuje svoju obavezu kupovinom mesečne pretplatne markice zaposlenima, kroz sopstveni prevoz, isplatom naknade u novcu u visini prevozne karte u javnom saobraćaju ili da na drugi način obezbedi dolazak i odlazak sa posla. Poslodavac u svom opštem aktu – Pravilniku o radu ili posebnom pravilniku o naknadi troškova prevoza definiše visinu naknade, uslove, i način ostvarivanja ovih prava.

Zakon o porezu na dohodak građana utvrđuje maksimalan neoporezivi iznos troškova prevoza. On se prilagođava ceni mesečne pretplatne karte u gradskom saobraćaju, i u aprilu mesecu 2013. godine iznosi 3.476,00 dinara. Ukoliko se zaposlenom isplaćuje naknada troškova prevoza u iznosu većem od neoporezivog, na razliku iznad neoporezivog iznosa obračunava se i plaća porez na dohodak građana po stopi od 12%, odnosno 10% za isplate od 30.05.2013. godine  (porez na zarade).

Prema Zakonu o radu, iznos naknade koji se isplaćuje preko iznosa pretplatne markice, smatra se zaradom radnika, pa se tako i tretira – obračunavaju se i plaćaju svi porezi i socijalni doprinosi kao na zaradu radnika.

Da rezimiramo, zaposleni ima pravo na naknadu u visini stvarnih troškova prevoza (uz priložene dokaze), ali ukoliko ovi troškovi prelaze neoporezivi iznos, na razliku je potrebno platiti porez na zarade.  Ukoliko su stvarni troškovi za prevoz zaposlenog manji od iznosa koji mu poslodavac isplati, razlika ova dva iznosa smatra se zaradom i na njega se obračunavaju svi porezi i doprinosi na zarade.

Obračun naknade troškova prevoza može Vam sačiniti Vaš knjigovođa ili knjigovodstvena agencija sa kojom imate saradnju.

13 Responses to “Naknada troškova prevoza zaposlenom”

 1. Sladjana Lazic 7 jun 2013 at 00:27 #

  Kako da tretiram neoporezivi deo za zaposlene koji mi ne dolaze svaki dan na posao? Naime, da li pravim proporciju i u proporcionalnom iznosu racunam neoporezivi deo ili uzimam iznos od 3.476,00 din. Kako da obracunam neoporezivi iznos nekome ko radi 5 dana u mesecu ( od 20 radnih dana) ?

  • Prevoz 5 februar 2014 at 23:40 #

   Ako zaposleni radi 5 od 20 mogucih radnih dana, tada se neoporezivi deo racuna u toj srazmeri. Odnosno, neoporezivo= (5/20)x3476,00 din

  • duska dimitrijev 11 februar 2014 at 11:52 #

   kako obracunati put radnicima ako je bio praznik da li podeliti punu kartu sa brojem dana u mesecu , n.p..r. ovaj mesec ima 23 radna dana ili sa 20 dana koliko dana su i radili . ili tim radnicima dati punu kartu i ako nisu radili tri dana zbog praznika???

 2. LJILJANA COSOVIC 11 jun 2013 at 10:10 #

  Sta se tu stvarno promenilo sada pri primeni novog Yakona od 30.05.2013.

  • Manic Snezana 17 oktobar 2013 at 15:06 #

   Ako zbog slabog priliva firma nije isplacivala markice za prevoz i sada zeli kumulativno da isplati 2 ili 3 meseca, da li se u tom slucaju placa porez na dohodak za drugu isplatu preko propisanog minimuma od 3476 dinara.

   • Marija Đorđić 18 oktobar 2013 at 14:43 #

    Poštovana Snežana,

    Prema našem mišljenju, možete da isplatite tokom jednog meseca neisplaćene a obračunate naknade za prevoz zaposlenih za više meseci unazad bez plaćanja poreza na dohodak, ukoliko ispunjavate sve uslove propisane Zakonom i ukoliko ste na pravilan način obračunali mesečne naknade i posedujete potrebnu evidenciju i dokumentaciju.

 3. Bogdan Djordjevic 2 decembar 2013 at 13:33 #

  Pozdravljam Vas!
  Radim u skoli u Pirotu. Zivim u obliznjem selu Poljska Rzana. Do sada je bilo sve uredu. Medjutim, ovih dana je lokalna samouprava donela resenje da se ukine naknada za prevoz radnicima ovog sela i jos nekoliko sela iz okruzenja i nekih udaljenijih delova opstine. Odredili su udaljenost do 4 km za koju nece isplacivati troskove prevoza. Neznam odakle se racuna ta razdaljina. Od centra Pirota do centra sela ima oko 4.7 km. Od centra Pirota do moje stanice u selu ima 5.1 km, a od radnog mesta i vise. Oko 5.5 km. Od poslednjih kuca u Pirotu do prvih kuca u selu ima manje od 4 km ????

  • Marija Đorđić 4 decembar 2013 at 11:39 #

   Poštovani,

   Mi smo firma koja se bavi pružanjem računovodstvenih usluga, pa u tom smislu ne pružamo pravne savete u pogledu zaštite Vaših eventualnih prava.

 4. Nataša Dragoljević 15 januar 2014 at 11:38 #

  Poštovani,
  interesuje me, da li zaposlenima u školi, pitam za Beograd, mora da se uplaćuje bus plus, ili ja mogu da dobijem taj novac pošto idem kolima na posao? Zar u zakonu ne piše naknada za prevoz, zašto bismo se morali voziti autobusom?
  Pozdrav

  • Marija Đorđić 15 januar 2014 at 18:51 #

   Poštovani,

   Zakon dozvoljava da se naknada za prevoz islaćuje zaposlenima u novcu, a svaki poslodavac način, iznos i pravo na nadoknadu uređuje svojim opštim aktom, koji kao takav ima snagu zakona.

   Pozdrav!

   • Nataša Dragoljević 15 januar 2014 at 22:28 #

    Poštovani,
    kako mogu da proverim šta je uređeno opštim aktom? Da tražim da mi u školi da mi daju da pročitam?
    Pozdrav

    • Marija Đorđić 16 januar 2014 at 19:49 #

     Poštovana,

     Da, najbolje je da zamolite da Vam u školi daju te informacije.

     Pozdrav

 5. Vasiljevic Zorica 27 februar 2014 at 17:08 #

  Zaposleni nema drugu mogucnost dolaska na posao nego svojim autom, autobusi su ukinuti. Kako da obracunam stvaran trosak prevoza?


Ostavite komentar